Η Αγάπη πέντε γράμματα…

Αν δε σε βρουν χαράματα

Πως θες ν’ ακούς τ’ αηδόνια

Η αγάπη πέντε γράμματα

Μα τα διαβάζεις χρόνια.

(Λίνα Νικολακοπούλου)

 

Και το όνομα αυτής: Αγάπη – Αικατερίνη! Σήμερα το πρωί είχαμε ένα  ραντεβού στην εκκλησία Προφήτου Δανιήλ του Μεταξουργείου. Αλλά ήταν ένα διαφορετικό ραντεβού από τα συνηθισμένα. Είμαστε καλεσμένοι σε μια βάπτιση κάπως διαφορετική. Ήταν μια βάπτιση αλληλεγγύης, μια συλλογική κίνηση αγάπης.

Αλλά ας τα  πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Παρασκευή βράδυ στο «Σταυρό του Νότου». Παίζουν οι Χαΐνηδες. Μεσολαβεί μια ανάπαυλα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους της παράστασης. Η ώρα είναι 1 όταν το συγκρότημα επανέρχεται στη σκηνή. Αλλά δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους είναι μια κοπέλα που της δίνουν το μικρόφωνο να κάνει μια ανακοίνωση. Το όνομά της είναι Μαρία – Νίκη ή Μαριανίκη. Μας λέει ότι γνωρίζει ένα μικρό κοριτσάκι, την Μπεριβάν, η οποία σε συνεννόηση με τους γονείς, έχει εκφράσει την επιθυμία να βαπτιστεί. Οι γονείς μετανάστες, τα μέσα που διαθέτουν  λίγα. Εδώ παίρνει την σκυτάλη η Μαριανίκη και μια ομάδα ανθρώπων που παίρνουν την πρωτοβουλία να φέρουν εις πέρας τούτο το μυστήριο. Το μυστήριο της βάπτισης. «Είστε όλοι καλεσμένοι, μας λέει, η βάπτιση θα γίνει την Κυριακή το πρωί (11:00π.μ.) στην εκκλησία του Προφήτη Δανιήλ, στο Μεταξουργείο. Τις μπομπονιέρες και τα βαφτιστικά τα’ χουμε κάνει μόνοι μας. Χειροποίητα. Θα ακολουθήσει γλέντι στο καφενείο «Οι φίλοι» λίγο πιο πέρα. Κοπιάστε

Ενδιαφέρον. Σκηνή βγαλμένη από παλιότερα χρόνια, όταν υπήρχε πραγματική αλληλεγγύη  μεταξύ των ανθρώπων.

Κυριακή πρωί, ώρα 11. Στο προαύλιο του ναού αρχίζει να συγκεντρώνεται ο κόσμος. Η μικρή πρωταγωνίστρια, η Μπεριβάν, κοιτάζει αμήχανα. Φτάνοντας η νονά της, η Μαριανίκη, αρχίζει να χαμογελά. Είναι γύρω στα τέσσερα οπότε και η τελετή είναι κάτι που μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα από ένα μωρό όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Μπαίνουμε σιγά σιγά κι αρχίζει η τελετή. Το κοριτσάκι, όρθιο ανάμεσα στους γονείς και την νονά του κοιτάζει απορημένο τόσους , γνωστούς και άγνωστους, που ήρθαν γι’ αυτήν. Η σκηνή, όπως έγραψα παραπάνω έβγαινε από άλλα χρόνια, παλιά. Ήταν μια σκηνή που, προσωπικά, μου θύμισε Παπαδιαμάντη:

«…Ομολογητέον δε ότι αυτή κατ’ αρχάς είχε βαπτίσει οικειοθελώς μόνον πέντε ή έξ νήπια των γειτόνων της, όσα και πάσα άλλη καλή οικοκυρά συνήθως βαπτίζει. Άλλ’ όταν άπαξ εγνώσθη και απεδείχθει ότι είχε καλό χέρι, τότε όλαι αι γειτόνισσαι, συγγενείς, παρασυγγενείς, κολλήγισαι, ήρχισαν να την ποιλιορκούν.

Είχε πάρει καλό όνομα, ότι της εζούσαν τα παιδιά, όσα ανεδέχετο εκ της κολυμβήθρας. Είνε δε σπουδαίον να ευρεθή νονά «να της ζούν τα παιδιά», όσον και ιερεύς «να πιάνει το διάβασμά του»…Ηγάπα τα πνευματικά της τέκνα ως τέκνα της εγκαρδιακά, τα εθώπευε, τα εφίλευε, και τα επαιδαγώγει.» (απόσπασμα από: Η τελευταία βαπτιστική, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)

Και το όνομα αυτής Αγάπη – Αικατερίνη. Η αγάπη που έφερε σε πέρας όλη αυτή τη διαδικασία σφράγισε και τι μικρό αυτό παιδί, κι όλους όσους ασχολήθηκαν να τελέψουν το μυστήριο τούτο. Και δεν ήταν λίγοι.

Τελειώνοντας η τελετή ακολουθήσαμε στο καφενείο «οι φίλοι» ,Σαλαμίνος και Κεραμεικού, στη φιλόξενη Αργυρώ,όπου όλοι έφερναν κάτι για το τραπέζι, μουσικοί έπαιζαν και ο Κώστας από την «Κοινωνική Κουζίνα: ο άλλος άνθρωπος» έστησε το μαγερειό του όπως πάντα έξω στον πεζόδρομο.Πιο κει λειτούργησε αυτοσχέδιος παιδότοπος. Άπαντες παρόντες λοιπόν σε μια διαφορετική βάπτιση, μια αλληλέγγυα κίνηση απ’ αυτές που’ χει ανάγκη τούτος ο τόπος. Υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν πράξη .

Φεύγοντας βλέπω μια επιγραφή σ’ ένα παλιό παράθυρο : ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΡΙΜΜΕΝΩΝ. Σάμπως αυτό δεν έγινε σήμερα;

Και λόγω της ημέρας, Αγίας Αικατερίνης γαρ, στην νεοβαπτισθείσα:

Χρόνια πολλά Κατερίνα – Αγάπη!

το ραφτάκι


Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s