Εκλογές αισθήσεων και οργάνων*

του Φίλιππου Κολλιόπουλου**

Κάποτε οι αισθήσεις και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος έκαναν εκλογές για το ποιό από όλα θα αναλάβει την διοίκηση και την κατεύθυνση του σώματος.

Όλα ανέφεραν το πρόγραμμά τους. Πρώτα πήραν το λόγο τα μάτια και είπαν πως αν δεν ήσαν αυτά ο άνθρωπος δεν θα απολάμβανε δια της οράσεως τις ομορφιές και γενικά το σώμα δεν θα μπορούσε να κινηθεί και να διακρίνει το ωραίο από το άσχημο.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν τα χέρια με την αφή και έκαναν επίθεση στον προηγούμενο ομιλητή. «Κάνετε λάθος μάτια, διότι εσείς πολλές φορές δημιουργείτε μάτια πονηρά, μάτια μίσους, μάτια κακίας, μάτια ζήλιας και είστε υπεύθυνοι για πολλά κακά του ανθρώπου, είστε συνεργάτες του διαβόλου. Ο άνθρωπος χωρίς χέρια δεν θα μπορεί να δουλέψει για να ζήσει. Τα χέρια είναι ακούραστοι υπηρέτες του ανθρώπου και αυτά πρέπει να αναλάβουν την διοίκηση του σώματος».

Κατόπιν μίλησαν τα αυτιά. «Αν δεν υπήρχαμε εμείς», λένε, «οι άνθρωποι δεν θα άκουγαν μουσική, δεν θα άκουγαν τα κελαηδίσματα των πουλιών, δεν θα άκουγαν το τι γίνεται στον κόσμο».

Μετα μίλησε η γλώσσα. «Εγώ», λέει η γλώσσα, «προσφέρω τις μεγαλύτερες υπηρεσίες, έχω την γέυση που ξεχωρίζεις το γλυκό από το πικρό, το ανάλατο, το καυτό, το κρύο φαγητό, το άνοστο από το νόστιμο, άσε που έχω και την μιλιά και ο άνθρωπος μιλάει και τραγουδάει. Ζητώ λοιπόν την ψήφο σας».

Μετά την γλώσσα σειρά είχε η μύτη. «Αν δεν ήμουν εγώ», λέει η μύτη, «δεν θα αισθανόσαστε τις άσχημες μυρωδιές και τις βρωμιές κι έτσι το σώμα θα αρρώσταινε. Όλοι λένε πως μυρίζει όμορφα αυτό το λουλούδι, πως μοσχοβολάει έτσι το φαγητό».

Την σειρά της ομιλίας πήραν τα πόδια. «Δεν γνωρίζουμε τι μυαλά κουμαντάρετε όλοι σας. Αν ο άνθρωπος δεν είχε τα πόδια πως θα περπατούσε για να πάει στις δουλειές του. Κουβαλάμε εφόρου ζωής το βάρος του σώματος. Ζητάμε λοιπόν από όλους να μας ψηφίσουν.

Τελευταίος ομιλητής ο πισινός. «Εσείς κύριοι», τους λέει, «λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Εγώ ζητώ την αρχηγία και επίσης ζητώ να μου φτιάξετε και θρόνο».

Όλα τα υπόλοιπα όργανα γέλασαν και χλέυασαν τον πισινό. «Βρε βρομιάρη», του είπαν, «ποιός να μας ακούσει να κάνουμε εσένα αρχηγό. Χάσου και μπες μέσα στο βρακί σου».

«Καλά – καλά», τους απαντάει ο πισινός. «Εγώ θα γίνω αρχηγός με το έτσι θέλω και θα με προσκυνάτε».

«Κούφια η ώρα που τα ακούει», λένε τα μάτια, «άκου απαίτηση που έχει ο βρομύλος».

«Εσάς», λέει ο πισινός,« θα σας τιμωρήσω περισσότερο», κι έφυγε θυμωμένος.

Έγιναν οι εκλογές και την αρχηγία πήραν τα μάτια. Χαρές και πανηγύρια όλα τα όργανα πλην της γλώσσας. Ο πισινός μετά από αυτό το αποτέλεσμα έκανε εμπάργκο. Έκλεισε την είσοδο και την έξοδο των κοπράνων και των αερίων.

Τα χέρια κόπηκαν, τα αυτιά βούιζαν, η μύτη βούλωσε, η γλώσσα έδεσε από γανίλα, τα μάτια πρήσθηκαν και πετάχτηκαν σαν βεντούζες και η αφή μαράθηκε. Απελπισία παντού.

Μέσα σε αυτήν την απελπισία πήρε το λόγο η γλώσσα και λέει: «Κύριε πισινέ νισάφι πια, απέσυρε το θυμό σου και ανέλαβε την Προεδρία». Ο πισινός βέβαια το δέχτηκε, αλλά έθεσε όρους σκληρούς και απαράβατους:

 • «Τα χέρια», λέει, «να μου φτιάξουν το θρόνο και να με καθαρίζουν εφόρου ζωής».
 • «Η μύτη να δέχεται τις μυρωδιές».
 • «Τα αυτιά να ακούν τους κρότους».
 • «Τα μάτια να βλέπουν τα απόβλητα».
 • «Τα πόδια να γονατίζουν μπροστά μου».
 • «Την γλώσσα δεν θα την τιμωρήσω γιατί ψήφισε λευκό».
 • «Όλα τα άλλα όργανα του κεφαλιού να με προσκυνάτε».
  Και έτσι ο πισινός έγινε άνευ όρων ο αρχηγός του σώματος και των αισθήσεων.

*Το κείμενο αυτό δημοσιέυτηκε στην εφημερίδα «Τα Μαντάτα του Μπεζενίκου»,  τον Μάρτιο 1999.

** Ο Φίλιππος Κολλιόπουλος (1921-2001), γεννήθηκε μεγάλωσε κι έζησε στην Βλαχέρνα Αρκαδίας. Λαογράφος, ποιητής, σατιρογράφος -δημοσιογράφος, στιχορεπόρτερ- όπως μαρτυρούσε το κουδούνι του σπιτιού του. Ιδρυτής της ιδιωτικής, λαογραφικής, σατιρικής και ενημερωτικής εφημερίδας «Τα Μαντάτα του Μπεζενίκου».

Μπεζενίκος: παλαιά ονομασία του χωριού Βλαχέρνα στην Αρκαδία.

Advertisements

2 thoughts on “Εκλογές αισθήσεων και οργάνων*

 1. Παράθεμα: Εκλογές αισθήσεων και οργάνων* « Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση ( ΕΛ.Λ.Α.Σ)

 2. Παράθεμα: Εκλογές αισθήσεων και οργάνων* « Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση ( ΕΛ.Λ.Α.Σ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s