«Χανόμαστε γιατί δεν απαντάμε στην ανάγκη των πολιτών»

Του  Ραμόν Λόμπο* από το HOTDOC που κυκλοφορεί,

Αυτό που ζούμε δεν είναι κρίση της Δημοσιογραφίας και των αξιών της. Είναι κρίση της βιομη­χανίας των media Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων άλλαξαν προτε­ραιότητες και έβαλαν τα κέρδη πάνω από τις ειδήσεις. Κέρδισαν χρήματα, αλλά έχασαν αναγνώ­στες και τηλεθεατές.

Για να αυξήσουν  τα  κέρδη, περιόρισαν τα έξοδα, απέλυσαν βετεράνους δημοσιογράφους και σταμάτησαν να στέλνουν αποστο­λές εκεί που υπάρχουν γεγονότα. Ο στόχος τους δεν είναι πια να μεταδώσουν και να κατανοή­σουν αυτό που συμβαίνει, αλλά να περικόψουν, να κερδίσουν και να γίνουν εκατομμυριούχοι. Οι πρωτογενείς ειδήσεις αντικατα­στάθηκαν από ειδήσεις κοινής λήψης, ένα μαζικό copy/paste που πλημμυρίζει το χαρτί, τις ιστοσελίδες, τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Είναι η δικτατορία της μετριότητας και του φόβου. Πρόκειται για μια δημοσιογραφία περιττή, που συσκευάζει δηλώ­σεις πολιτικών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών κτλ. Ελάχιστοι δημο­σιογράφοι καταγγέλλουν και οι περισσότεροι σιωπούν.

Ανήκουμε  πλέον  στην   ίδια κατηγορία με αυτούς που προ­κάλεσαν την οικονομική κρίση: Κερδοσκόποι, κλέφτες, διεφθαρ­μένοι. Και όντως είμαστε, γιατί απομακρυνθήκαμε από την ουσία του επαγγέλματος: Να καταγγέλ­λουμε, να αποκαλύπτουμε, να πληροφορούμε, να καλλιεργούμε την κριτική ικανότητα των πολι­τών. Βολευτήκαμε στην αγκαλιά της εξουσίας και ξεχάσαμε τη

γλώσσα του δρόμου. Ο κόσμος δεν μας σέβεται πια, μας βλέπει ως μέρος του προβλήματος.

Η πτώση των πωλήσεων των εφη­μερίδων δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, την καταβαράθρωση της διαφήμισης και την στροφή των αναγνωστών στο ίντερνετ. Η κρίση της βιομηχα­νίας των media οφείλεται στην ανικανότητα της να απαντήσει στις ανάγκες των αναγνωστών. Χωρίς μια δημοσιογραφία που να ασχολείται με πραγματικά προ­βλήματα και να καταγγέλλει, είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να πλη­ρωνόμαστε για τη δουλειά μας. Είμαι σίγουρος όμως ότι αυτή η δημοσιογραφία δεν έχει πεθάνει και, παρά τις δυσκολίες, ασκεί­ται ακόμη στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στη Λατινική Αμερική και αλλού. Η Δημοσιογραφία χρειάζεται περιεχόμενο, υπομονή, ιεράρχηση και πάνω απ’ όλα δημο­σιογράφους. Πάντα θα υπάρχουν αναγνώστες που θα θέλουν να δια­βάσουν ένα έξυπνο κείμενο, ένα μεγάλο ρεπορτάζ, μια ανάλυση, μια είδηση αληθινή χωρίς προ­καταλήψεις. Πάντα θα υπάρχουν ρεπόρτερ που θα καταγράφουν αυτό που συμβαίνει. Έτσι ήταν από την εποχή του Ηρόδοτου κι έτσι θα συνεχιστεί.

 

*Ό Ραμόν Λόμπο είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ήταν επί δύο δεκαετίες και μέχρι πρόσφατα πολεμικός ανταποκριτής στην El Pais

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s