Ένα «Ηθικό Δικαστήριο» κατά του Κοινοβουλίου

Της  Χριστίνας Πάντζου από την «Εφημερίδα των Συντακτών», 28/11/2012

juicio-etico«ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ αυθαιρετεί, καταργώντας κανόνες δημοκρατικής  νομιμότητας, δεν μπορεί να μένει ατιμώρητο. Η αυθεντική δημοκρατία, που πηγάζει από τον λαό, πρέπει να βρει τα εργαλείο για να καταδικάζει έμπρακτα την παρεκτροπή». Με αυτό το σκεπτικό, το «Ηθικό Δικαστήριο κατά του Κοινοβουλίου» της Παραγουάης δημοσιοποίησε την απόφαση του μπροστά σε υια λαοθάλασσα στην πλατεία Δημοκρατίας της  Ασουνσιόν. Μια απόφαση συμβολικά ιστορική, η οποία καταδικάζει βουλευτές και γερουσιαστές  για διαφθορά και παραβίαση του Συντάγματος, τόσο κατά τη διαδικασία καθαίρεσης  του προέδρου Φερνάντο Λούγκο τον περασμένο  Ιούνιο όσο και μετέπειτα, και τους ανακηρύσσει σε «ανεπιθύμητους» για τον λαό.

Το Δικαστήριο Ήθους συστάθηκε πριν από ενάμιση μήνα από την Πλατφόρμα Κοινωνικών Οργανώσεων για τη Δημοκρατία (ΡOSD), με πρόεδρο τον δικαστή Λουίς  Λεσκάνο Κλάουδε, πρώην μέλος  του Ανώτατου Δικαστηρίου, και μέλη διαπρεπείς συνταγματολόγους, νομικούς, ερευνητές  και ιστορικούς, ενώ κατά τη διάρκεια της  διαδικασίας  εκατοντάδες μάρτυρες  κατηγορίας  κατέθεσαν για σωρεία κοινοβουλευτικών αυθαιρεσιών, «Υπερέβησαν τα όρια των συνταγματικών τους  λειτουργιών χρησιμο­ποιώντας τις εξουσίες τους  προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αγνοώντας  το συλλογικό όφελος και

Παραβιάζοντας  έκτοτε συστηματικά συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις», λέει η απόφαση υπονοώντας  τον ρόλο που έπαιξαν, ανάμεσα στους άλλους, οι μεγαλογαιοκτήμονες και οι πολυεθνικές της αγροτοβιομηχανίας, όπως η Mosanto, στην κα­θαίρεση του προέδρου Λούγκο. Και καταλήγει; «Αυτές οι πρακτικές των μελών του Κοινοβουλίου καθιστούν αδύνατη την ύπαρξη ενός κράτους δικαίου και ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος».

Η απόφαση του «Ηθικού Δικαστηρίου» μπορεί να μην είναι δε­σμευτική, έχει όμως σημαντικές πολιτικές επιδράσεις. Μετά την επίδοσή της στον πρόεδρο της Βουλής, στάλθηκε στους ηγέτες της  UNASUR(Ένωση Νοτιοαμερικσνικών Εθνών), εν όψει της συνόδου κορυφής  της 30ής Νοεμβρίου. Ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι και η κατάσταση στην Παραγουάη, η οποία μετά το πολιτικό πραξικόπημα κατά του Λούγκο αποπέμφθηκε από την οργάνωση.

Εκπρόσωπός της, μάλιστα, επισκέφθηκε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να έχει επαφές  πριν από τη σύνταξη της σχετικής του έκθεσης  προς τη σύνοδο κορυφής, και εκτός από τις διαδικασίες του Δικαστηρίου Ήθους έγινε μάρτυρας του κύματος απεργιών και λαϊκής δυσαρέσκειας, της τραγικής  κατάστασης  των κρατούμενων αγροτών, που έκαναν 58 ημέρες  απεργία πείνας και των πορειών των αγροτικών συνδικάτων κατά της απόφασης  του νέου προέδρου Φράνκο να νομιμοποιήσει (προς ανακούφιση της Mosanto) τη χρήση μεταλλαγμένων σπόρων. Με αυτά τα δε­δομένα, είναι βέβαιο ότι οι ηγέτες της UNASUR  θα συνεχίσουν το πολιτικό εμπάργκο κατά της Παραγουάη έως ότου επιστρέψει στη δημοκρατική ομαλότητα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s