Η εξουσία σε απόσταση αναπνοής*

του Βασίλη Καραποστόληvassiliskarapostolis_thumb

Kafka Babel Tower 2Στον Πύργο του Κάφκα η εξουσία είναι τόσο πιο αισθητή στ’ αποτελέσματά της όσο λιγότερο εμφανίζεται. Ακόμη κι εκείνοι που φαίνεται πως την ενσαρκώνουν, χάνονται όταν ο εξουθενωμένος ήρωας τους πλησιάζει. Ωστόσο, δεν πρόκειται για στρατηγική εξαπάτησης· η εξουσία δεν έχει ανάγκη να κρύβεται, αφού δεν υπάρχει τίποτα σ’ αυτήν που να μπορεί να «συλληφθεί».

Περνώντας από τον καταχνιασμένο αυτό κόσμο στον διάφανο ελληνικό βλέπουμε πως εδώ η εξουσία σπεύδει να παρουσιαστεί με την παραμικρή ευκαιρία. Δεν σημαίνει βέβαια αυτό πως προσφέρεται στη γνώση, πως γίνεται κατανοητή η δομή της. Αλλά, αν η δομή παραμένει άγνωστη, οι φορείς της κραυγάζουν για αναγνώριση. πίσω από τα γραφεία προβάλλουν φιγούρες αποκομμένες από το φόντα, πρόσωπα που διακηρύσσουν πως όντως είναι πηγές δύναμης. Πρέπει ο ιδιώτης να τους λάβει υπόψη, όλοι υπολογίζονται, κι ο πιο χαμηλός γραφειοκράτης δείχνει ικανός να παρακάμψει κάθε ιεραρχία. Αρκεί να γίνει πιστευτό πως είναι σε θέση να ενεργήσει. Γνωρίζει καλά πως η ισχύς είναι σκορπισμένη σε διαδρόμους και σκάλες, σε γωνίες όπου αρπάζονται κρίσιμες πληροφορίες. Ο ήρωας του Κάφκα παύει, στο τέλος, να ελπίζει πως οι κατώτεροι υπάλληλοι και υπηρέτες θα τον οδηγήσουν στην κορυφή. Διαπιστώνει πως δεν κατευθύνονται πουθενά, πως κυκλοφορούν απορροφημένοι στο άσκοπο. Στην Ελλάδα κανείς δεν είναι απορροφημένος. Βλέμματα ρωτούν κι απαντούν, ικετεύουν και παζαρεύουν. Ίσως βρεθεί μια λύση, ίσως το αίτημα ικανοποιηθεί. Απαιτείται συναλλαγή, αποδοχή της μεσολάβησης χωρίς σιγουριά. Το ζήτημα είναι να συνδεθεί η υπόθεση με την προαίρεση της μικροεξουσίας. Σ’ αυτά τα περίεργα κοινωνικά συμβόλαια αποκλείονται οι δεσμεύσεις και επιβάλλονται οι εμπλοκές.

*Το κείμενο αυτό είναι από το βιβλίο «Προς το παρόν, Κείμενα για τα σύγχρονα ήθη»  του Βασίλη Καραποστόλη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ(1989).

Σημ.:Το πρωτότυπο κείμενο είναι γραμμένο στο πολυτονικό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s