Αποκατάσταση

Από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗ

police_against_art_and_occupy_Το σκεπτικό (!) της δήλωσης του Σίμου Κεδίκογλου για την ΕΡΤ βασίστηκε στην έννοια της «αποκατάστασης της νομιμότητας», σαν αυτή να αποτελούσε ένα εξαιρετικό εύρημα του οποίου θα έπρεπε να γίνει αμέσως πανηγυρική εκμετάλλευση.

Και πρώτ’ απ’ όλα – ποια νομιμότητα; Αποκαθιστώ πα’ να πει επαναφέρω κάτι στο προηγούμενο φυσιολογικό καθεστώς του, ενώ εδώ μας έλεγαν ότι το ραδιομέγαρο, προτού πέσει το μαύρο στις οθόνες, υπήρξε άντρο συνδικαλιστικής αναρχίας και διαπλαστική μήτρα κάθε είδους ρουσφετολογικών παρατυπιών και καταχρήσεων.

Αλλά οι σοφοί της συγκυβέρνησης συμπέραναν πως δεν θα ήταν σωστό ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ η νομιμότητα, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, διότι το ρήμα θα γινόταν αφετηρία για συνειρμούς αυταρχικότητας, άρα έπρεπε ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ, λες και τη νομιμότητα συνιστούσε κάποτε η φυσική κατάσταση του κόσμου. Τολμηρή διατύπωση, πρέπει να το παραδεχτεί κανείς, αφού το να ακούς τα στελέχη του παλαιού δικομματισμού να μιλούν περί νομιμότητας προκαλεί χαμόγελα· συνεπώς, η αποκατάσταση έρχεται αόριστα να απολογηθεί για την υποτιθέμενη νοσταλγία μιας νομιμότητας που ποτέ δεν είχαμε και που η μόνη της εξωτερίκευση, σ’ αυτή τη χώρα, κενή περιεχομένου σίγουρα, είναι η παρουσία ενστόλων. Εκεί εντοπίζεται, εξάλλου, η λεπτή όσο και ηχηρή διαφορά ανάμεσα στη νομιμότητα και στο νόμο: το να προειδοποιήσεις ότι θα επιβάλεις το νόμο κρύβει ένα τόνο απειλής, ενώ ο ευφημισμός της νομιμότητας υπονοεί προφανώς μια τάξη, όπου το πρωτείο του νόμου δεν ασκείται βάναυσα αλλά περιορίζεται στη θέση που του εξασφαλίζει η λειτουργία των θεσμών. (Και πώς να μη θαυμάζεις τέτοιους θεσμούς!)

Ετσι προκρίθηκε το σύνθημα της αποκατάστασης της νομιμότητας, οπωσδήποτε προβληματικό, όμως όχι τόσο όσο το να πεις ότι θα επιβάλεις το νόμο, τη στιγμή που οι πάντες ξέρουν ότι αυτός ερμηνεύεται κατά βούλησιν αναλόγως προς το τάδε ή το δείνα συμφέρον. Ηδη, η κάπως πιο μετριοπαθής έκφραση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «εφαρμογής» (του νόμου), που ακούστηκε επίσης, είναι ιδιαίτερα εύγλωττη: ο νόμος «εφαρμόζεται», δηλαδή «εφαρμόζει», στο εκάστοτε καλούπι της προτίμησης των «υπευθύνων».

Οπότε το σύνθημα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, σαν σκονάκι, ή όπως όταν διαρρέουν τα θέματα στις εξετάσεις και όλοι γνωρίζουν τι «θα πέσει». Μέσα σε πέντε λεπτά, στην εκπομπή της Τσαπανίδου, ο Κεδίκογλου αναφέρθηκε στην «αποκατάσταση» εφτά φορές. Μεταξύ μας, ο τρόπος χρήσης της συγκεκριμένης αερολογίας (ή οποιασδήποτε άλλης, κάθε βδομάδα τα «κεντρικά» δίνουν γραμμή για μια καινούργια), ανενδοίαστα προπαγανδιστικός ή σε στιλ διαφημιστικού σλόγκαν για απορρυπαντικό, αποκαλύπτει και το μέτρο της φαντασίας αυτών των ανθρώπων, βαθύτατα πεπεισμένων ότι κυβερνούν μια κοινωνία νηπίων.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s