Φυγόκεντρος

Από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗ

o-CENTRIFUGE-BRAIN-PROJECT-facebookΗ ταχύτητα με την οποία το θέμα των Φιλιππίνων αποσύρθηκε απ’ την πρώτη θέση των ειδησεογραφικών δελτίων δείχνει, κατά τρόπο που δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο χαρακτηριστικός, το έλλειμμα σημασίας που πλήττει το περιεχόμενο μιας είδησης, σε μια εποχή που οι ειδήσεις κυκλοφορούν σε σπρέι ώστε να ψεκάζονται ευκολότερα.

Στόχος της ειδησεογραφίας, εδώ και πολύ καιρό, είναι το να προωθεί την εντύπωση ότι τίποτα δεν είναι επαρκώς ενδιαφέρον για να ενθαρρύνει σκέψεις διάρκειας μακρύτερης των πέντε δευτερολέπτων, επομένως και ορισμένα αναπόφευκτα συναισθήματα. Σαν να λέμε, η ειδησεογραφία προωθεί κατ’ αρχάς, αν όχι αποκλειστικά, τους παράγοντες που συνεισφέρουν στην επιτάχυνση της ίδιας της λειτουργίας της. Παραλείπει έτσι να προωθήσει ειδήσεις. Οχι ότι δεν μεταφέρει πληροφορίες σχετικές με τα γεγονότα διεθνώς, αλλά ο αντίκτυπος αυτών των γεγονότων τείνει να είναι πλέον αμελητέος.

Αυτό αντιμετωπίζεται με ομοιοπαθητικές ενέσεις περαιτέρω επιτάχυνσης του «πλουραλιστικού» κυκεώνα μιας επικαιρότητας δίχως υποκειμενικό έρεισμα, δίχως αίτιο και δίχως παρελθόν. Προκειμένου να μη θυμάσαι τι συνέβη χθες, πρέπει τάχα να ξέρεις τι θα συμβεί αύριο. Ποιος θυμάται τους όρκους μεταμέλειας που συνόδεψαν το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία; Ακόμη χειρότερα: ποιος έχει την πολυτέλεια να αντιληφθεί ότι ΕΙΔΙΚΑ αυτός ο τύπος παχυδερμισμού αποτελεί εγγύηση της βεβαιότητας πως το ατύχημα θα επαναληφθεί; Αναμφίβολα, ο άνθρωπος της εποχής της παγκοσμιοποίησης παγκοσμιοποίησε πρώτ’ απ’ όλα τη βλακώδη αδιαφορία για τις συνέπειες και ξεπέρασε σε αμεριμνησία τον πίθηκο, το μόνο ζώο που, σύμφωνα με τον Κίπλιγνκ, δεν υπακούει σε κανέναν νόμο και καμιά λογική, και τον οποίο (πίθηκο) η επιστήμη τόσο επίμονα μας παρουσιάζει σαν προπάτορα του είδους μας.

Η σκηνή της τραγωδίας στις Φιλιππίνες έκλεισε ακαριαία ώστε να μας θυμίσει αυτό που αρνούμαστε πεισματικά να θυμηθούμε: ότι ειδήσεις που προσλαμβάνουν διαστάσεις συντέλειας, και ακριβώς επειδή ξεπερνούν την ευαισθησία του μέσου θεατή στον πειρασμό της κατανόησης, περνάνε κατ’ ουσίαν απαρατήρητες. Μολονότι η πρώτη επαφή τους με το οξυγόνο της δημοσιότητας προκαλεί μια στιγμιαία έκρηξη ταχυφλεγούς ενδιαφέροντος, καινούργιες ειδήσεις, κατεπείγουσας υποτίθεται προτεραιότητας, σαρώνουν εν ριπή οφθαλμού τον απόηχο της έκρηξης ολοκληρωτικά και η κοινωνία, εξίσου ολοκληρωτικά παραδομένη σ’ αυτή την παραίσθηση της σφαιρικής ενημέρωσης, αποστρέφεται κάθε προοπτική στοιχειώδους έστω ανάπαυλας για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το ότι δεν μας επηρεάζει πραγματικά καμία συγκεκριμένη είδηση, οσονδήποτε διδακτική, διαφαίνεται στην παιδαριώδη πεποίθηση ότι είμαστε δήθεν ενημερωμένοι για όλα όσα συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ηρθε η στιγμή να αναρωτηθούμε ΣΟΒΑΡΑ μήπως ο πανικός της ενημέρωσης σημαίνει το τέλος της σκέψης.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s